top of page

Nobody ví, jak na to

Melbourne, a především čtvrť Fitzroy, je dobře známá díky textilkám. Bohužel je většina z nich dnes zavřena kvůli levné produkci v Asii.

Některým továrnám se však i přesto povedlo přežít a navzdory všem očekáváním teď ve Fitrzoy vzkvétají, podobně jako značka Nobody Denim, založena r. 1999.

Nobody ví, jak se dělá byznys a po dlouhých 19 letech otevřela svoje brány, aby ukázala veřejnosti prádelnu.

Celá produkce probíhá v Melbourne a než si pár džínů najde místo na poličce v obchodě, ujde dlouhou cestu...


Jako první (ještě před vypráním) se džíny kartáčují, aby měly ten správný "opotřebovaný" vzhled. Managing Director John Condilis nám ukázal, jak na to, nicméně v jeho podání to vypadá mnohem jednodušeji než ve skutečnosti:


Po této proceduře přichází na řadu praní, což také není procházka růžovou zahradou. Správná barva a hebkost si vyžaduje spoustu testování a alchymie.

Aby měly kalhoty požadovanou měkkost, používá se při praní i mycích kamenů.

Tak a jdeme na počty... Kolik kalhot si myslíte, že se vejde do jedné tovární pračky? A kolik džínů se v takové malé továrně vyrobí za den?

Ve videu se dozvíte, že v této pračce se vypere přibližně 80 džínů najednou, jeden člověk vykartáčuje asi 200 džínů za den a celkově touto továrnou denně projde 600-800 kalhot.

Každý pracovník pro svůj úkon potřebuje přesné informace a díky těmto "receptům" ví, jak má konečný produkt vypadat:

Uf! Tak to je teda proces!

Nobody je jednou ze značek, kterým záleží na lidech a zdrojích, jež jsou k produkci zapotřebí a je úžasné vidět důkaz, že to jde!

Snad v budoucnu uvidíme více značek, které ukážou #WhoMadeMyClothes (překl. z aj: kdo udělal moje oblečení) a budou transparentnější.


Díky, Nobody!






bottom of page