top of page

Jak změnit módu?

Každý rok v týdnu okolo 24. 4. si celý svět připomíná čtvrtou největší průmyslovou katastrofu v historii, kdy se 24. 4. 2013 zhroutila budova Rana Plaza v Bangladéši. 1138 lidí ten den přišlo o život a přes 2500 bylo zraněno.

Aby se nic takového už neopakovalo, módní revolucionáři celého světa se spojili a požadují čistý, bezpečný, férový, transparentní a zodpovědný módní průmysl.

Každý z nás se může připojit k revoluci, která mění svět módy, jak ho známe.

Jak na to?


1. Postuj

Označ svojí oblíbenou značku na Instagramu, Facebooku nebo Twitteru a zeptej se #whomademyclothes #whatisinmyclothes (více informací najdeš tady).


Tímto jednoduchým gestem ukážeš, že tě zajímá, jak se vyrábí tvoje oblečení a že chceš znát jeho původ.


2. Mailuj

Jestli chceš znát odpovědi a na post ti nikdo neodpovídá, napiš značce email. Zeptej se, kde byl konkrétní kousek oblečení vyrobený. Možná se to zdá jako samozřejmost, ale značky ve skutečnosti často nemají tušení, kde přesně se jejich oblečení vyrábí. Tomuto procesu se říká outsourcing.


3. Znovu mailuj

Jestli ti značka odpoví na tvůj post nebo na mail, nedej se a ptej se dál. Většinou zní odpověď "tyto kalhoty vyrábíme v továrně v Bangladéši". Jestliže značky samotné neví, v jakých továrnách se vyrábí jejich zboží, jak můžou zabránit nekalým praktikám místních továrníků? Jak se zachází s jejich zaměstnanci? Jak si hlídají, že se toxická voda nevypouští přímo do řek?

A co se děje s neprodaným zbožím?

Jestli chtějí značky naši přízeň i v budoucnu, budou muset začít na tyto otázky odpovídat a být více transparentní ve svém výrobním řetězci, abychom mohli jako spotřebitelé vést zodpovědnější rozhodnutí.

4. Haulternative


Každá změna začíná u jednotlivce, tak začni rovnou ve svém šatníku. Místo tradičního "haulu", během kterého se ukazuje, co si člověk koupil zkus #haulternative.


Buď kreativní a ukaž světu, jak se o své oblečení staráš, co na něm máš rád, opravuj, swapuj, nebo ukaž nějaké DIY.

Můžeš postnout tvojí #lovestory o kousku, kterého si vážíš a vysvětlit, proč pro tebe tolik znamená.


Víc inspirací, jak udělat haulternative najdeš tady.



5. Studuj a sdílej

Svět není černobílý, a proto je důležité znát pravdivá fakta. Ne všechny značky mají stejný příběh a ne všechny značky dávají pravdivé informace. Tak hledej, vzdělávej se a šiř myšlenku módní revoluce dál.


6. Přispěj

Přispěj Fashion Revolution, aby mohla tato organizace dál pracovat na své misi za lepší módu.


Společně vytvoříme svět módy, který si váží všech zdrojů. Tak se připoj k #fashionrevolution.

bottom of page