top of page

5 tipů na tkaní


Chcete si vyzkoušet tkaní, ale nevíte, kde začít? Našli jste si na Pinterestu nějaký naprosto nádherný wall-hanging nebo prostírání, dokonce už máte i rámeček, tušíte jak na jednotlivé typy vazeb, ale pořád nevíte, co jak kde kdy? Tady je našich 5 tipů:

 

1. Jasná představa šetří čas

My vždycky říkáme, že na počátku všeho je nápad. A ten nápad je dobré si ujasnit, ideálně nakreslit nějaký návrh. Vím, že to pro někoho možná zní dost děsivě a třeba já sama jsem tuhle část tvorby na škole opravdu neměla ráda, ale vždycky se to vyplatí a čas věnovaný návrhu se vám několikanásobně vrátí.

Začněte třeba tím, že si rozmyslíte, kde si svůj tkaný projekt chcete vystavit a místo si prohlédněte.

Najdete tam hotovou barevnou škálu a spoustu různých struktur.

Zkuste si už do návrhu zakreslit jednotlivé typy vazeb a technik.


 

2. Výběr přízí je stěžejní

Výběr přízí je pro projekt naprosto zásadní. Na našem Instagramu najdete spoustu typů přízí, co která udělá a neudělá a jak s nimi pracovat. My pro vás máme 3 tipy, co do výběru zahrnout:



  •  do tkaní zapojte alespoň 3 různé tloušťky,

  •  kombinujte struktury (hladká/chlupatá, lesklá/matná),

  •  nebojte se experimentovat, protože zatkat se dá cokoliv.

Třeba my, když vybíráme příze na nový projekt, tak s sebou pořád nosíme malé vzorečky, abychom všechno dokonale sladily.


 





3. Osnova chce čas

Osnova je kostra vašeho projektu, a proto jí musíte věnovat extrémní pozornost. Pojďme začít tím, na co si dát pozor:

  • zamyslete se nad typem projektu (Bude se často prát? Bude v kontaktu s kůží?),

  • na osnovu musíte použít pevnou přízi, jinak se během tkaní může přetrhnout (TIP: zkuste s přízí několikrát trhnout),

  • osnova by neměla mít chloupky, zachycují se za útek a ten pak nejde stlouct,

  • nesmí barvit, jinak barva postupně zašpiní útek i ruce a zničíte si celý projekt (nezapomeňte vyzkoušet stálost barvy i při praní).

Na začátku s napínáním budete možná trochu bojovat, chce to trochu cviku, ale nenechte se odradit. Je lepší osnovu napnout znovu, než se s nepravidelnostmi trápit během celého tkaní.

 

4. Musíte dělat ty obloučky

Kdo už někdy tkal, tak tuhle "radu" zná. Je to snad to jediné, co nám na škole kdy řekli: "Musíš dělat větší oblouček!" a je to pravda.


Většina začátečníků dělá prostě malé obloučky. Když tkáme, tak útek (to, co zatkáváme) se musí provlnit kolem osnovy a krásně zapadnout do předchozí řady, jinak se to všechno stáhne a v lepším případě je tkanina o polovinu užší.

S každou přízí se pracuje trochu jinak, potřebuje trochu jiný oblouček, takže je to jako vždy o trpělivosti a o tom dostat to do ruky.


 

5. Radujte se z nedokonalostí

Jakákoliv ruční práce má nedokonalosti, a právě tím je unikátní a originální. Takže se těch nedokonalostí nebojte a hlavně si užívejte celý proces: od výběru příze až po sundávání z rámu, děláte to přeci pro radost.


 

Tak šťastné tkaní!


Podělte se s námi o vaše tkané projekty na Instagramu a kdybyste v nějaké fázi potřebovali pomoci, napište nám, rády vám poradíme.

bottom of page